Wednesday, September 10, 2008

LHC på Cern invigdIdag drog LHC igång på Cern. Det är härligt när fysik uppmärksammas i pressen. På radion hörde jag min gamla fysiklärare Ulf Danielsson från Uppsala berätta om LHC, och på bland annat SvD och Aftonbladet visade man invigningen av LHV live med webb-tv. Återigen visar evenemanget hur överlägset enkelt nätet är för att visa live-sändningar.

Vad man vill åstadkomma med den galet stora, kraftfulla och imponerande partikelacceleratorn kan man läsa på många håll, men jag håller givetvis tummarna för resultat som bevisar strängteorin i nån mån. Den mytomspunna Higgspartikeln är väl det mest uppenbara målet med acceleratorn. Eller som DN skriver, målet med LHC är att "lösa universums gåta" ;)

Det är väldigt imponerande iaf, tusentals supraledande magneter som bara fungerar vid -272 grader (eller nåt i den stilen) håller partiklarna kvar i cirkelrörelsen och fokuserar dem. Flera stationer accelererar partiklarna tills de når en hastighet mycket nära ljusets. Själva partiklarna ska enligt hemsidan cirkulera inuti LHC i timtals för att öka chansen till kollisioner.

Vad kommer vi "vanliga" skattebetalare få ut av LHC? Som med all grundforskning leder alla stora upptäkter inom fysiken till alla de produkter som vi tar för givet. 100-årig kvantmekanik är en förutsättning för modern elektronik och mycket teknik som är framtagen för de avancerade experimenten kan användas i vanliga applikationer nästan omedelbart. Webbläsaren är ett bra exempel, då den ju faktiskt föddes vid Cern för att underlätta delning av forskningsresultat forskare emellan.
Den gigantiska datagrip som skapas för datorberäkningar kommer med all säkerhet att leda till snabbare och bättre applikationer på internet.


Aftonbladet
SvD
DN
LHC / Cern

No comments: