Monday, April 13, 2009

Kommentarerna flyttar till mikrobloggen och blir bättre

Att läsa kommentarer till ett blogginlägg, nyhet eller en artikel i stort på nätet är en upplevelse som varierar från intressant till outhärdligt. Troll fyller kommentarsfälten med bitterhet, näthat och irrelelvanta kopplingar och kan ibland tom sänka en hel sajts trovärdighet (Dagens Media är ett praktexempel på en sajt med riktigt dålig kommentarskultur).

Men mikrobloggen förändrar det här. Istället för att diskutera saker direkt på bloggen kan du diskutera det med ditt eget nätverk på Bloggy, Jaiku och Twitter. Mikrobloggen som format gör det möjligt för dig att skapa ett tillräckligt stort nätverk för att diskussionerna och reflektionerna ska bli rika oavsett vad du pratar om.

Troll har ingen plats i ditt privata nätverk - en trollande eller spamande användare är bara att sluta att följa.

För bloggen eller tidningen där artikeln tidigare diskuterades är det här både en förbannelse och en välsignelse. Färre kommentarer på sajten innebär mindre tid och mindre annonsvisningar på sajten, men du slipper det tråkiga i att ditt utrymme fylls av smörja.

I förlängningen är jag dessutom övertygad om att blogginlägget, komplett med reklam via en trevlig deal, kommer att husera direkt på mikrobloggen - och att ditt mikrobloggnätverk kommer att husera direkt på nyhetssajten.

Vi är inte riktigt där ännu, men det är en tydlig trend som gör surfandet till en ännu bättre upplevelse. Användaren är som vanligt vinnaren!

No comments: