Saturday, March 26, 2011

Arbete med Google Page Speed Score

Idag har jag arbetat lite med Google Page Speed Score för vår shoppingsajt Shoppinggatan. Givetvis vill jag att sajten ska vara så snabb som möjligt, men som med allt i livet så handlar det ofta om kompromisser, där man prioriterar det som är viktigast.

Google Page Speed finns som ett instick till Firebug, och man får ett helhetsbetyg för sin sajt (0-100) och en lista över punkter som verktyget granskar. Om man uppfyller verktygets krav så syns det en liten grön "lampa" bredvid punkten, och om man inte gör det så blir lampan orange (om det är lite smådåligt) eller röd (om något är tokdåligt).

Och givetvis försöker man bearbeta de rödmarkerade punkterna först. Idag har jag exempelvis arbetat med cachningen av de bilder som hanteras av Amazons CDN. Genom att lägga till expirtion och cache-control kunde jag enkelt förvandla en röd punkt till en grön.

På många sidor märks inte en sån liten ändring, men på en sajt som Shoppinggatan, där man surfar mellan sidor med kläder, inredning och möbler, får man se hundratals småbilder. Då kan cachning av bilderna göra stor skillnad för användarens sajtupplevelse.

Dagens förmiddagsövning gav ett litet resultat: Sidan gick från 85 till 90 i "betyg" med Google Page Speed Score.

No comments: